Tenminste vijf van de meest voorkomende medische behandelingen voor migraine kun je beter vermijden omdat deze onnodige en potentiële risico’s met zich meebrengen, betoogde de American Headache Society (AHS) in het november-/decembernummer van het tijdschrift Headache.

Na het uitvoeren van een meta-analyse van het onderzoek en de consensus van zijn leden, beveelt de AHS aan dat patiënten en artsen wel twee keer moeten nadenken voordat ze één van de volgende vijf behandelingen ondergaan of uitvoeren:

 

Hersenscans bij mensen met een regelmatige hoofdpijn die voldoen aan de criteria voor migraine

CT-scans mogen niet worden gebruikt wanneer er MRI beschikbaar is. MRI kan op meer condities die hoofdpijn veroorzaken inhaken dan CT-scans en stellen de patiënten niet bloot aan straling.

Chirurgie

Chirurgische deactivering van migraine triggerpoints wordt nog steeds beschouwd als experimenteel en moet buiten een klinische proef worden vermeden.

Verdovende middelen

Pijnstillers die opioïde en butalbital bevatten mogen niet het belangrijkste onderdeel van de behandeling zijn. Deze pijnstillers zijn effectief maar kunnen, vooral bij patiënten met chronische aandoeningen, verslavend zijn.

Langdurig gebruik van pijnstillers zonder recept

Het dagelijks gebruik van ibuprofen of andere vrij te verkrijgen pijnstillers kunnen je nieren, lever en maag beschadigen. Er is ook een reëel risico op medicijnafhankelijke hoofdpijn. De AHS heeft aanbevolen dat patiënten niet meer dan twee keer per week vrij te verkrijgen pijnmedicatie moeten innemen.

“Er zijn een heleboel strategieën die kunnen werken en die beter zijn dan alleen maar grijpen naar een handjevol Motrin” legt Dr. Elizabeth Loder, president-directeur van AHS, uit. De biofeedback therapie leert patiënten om te veranderen hoe hun lichaam reageert op pijn en lichamelijke klachten.

Preventieve strategieën, zoals het hebben van een regelmatige lichaamsbewegingsroutine, het bijhouden van een hoofpijndagboek, stress-reductietechnieken en opletten voor bepaalde voedingsmiddelen die hoofdpijn “triggeren” kan ook helpen. Onderzoek heeft zelfs gesuggereerd dat regelmatige lichaamsbeweging net zo effectief was als een medicijn genaamd topiramaat voor het voorkomen van migraine. Veel patiënten vinden ook dat chiropractie aanpassingen de frequentie en de ernst van hun migraine kan verminderen.

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.