De uitdrukking ‘een handje helpen’ betekent eigenlijk zoveel als hulp bieden. We gebruiken deze uitdrukking omdat we ons realiseren hoe belangrijk onze handen zijn voor het uitvoeren van onze dagelijkse activiteiten. Degenen die lijden aan het carpale-tunnelsyndroom (CTS) begrijpen de sleutelrol, die onze handen spelen, beter dan wie dan ook.

Wat is het carpale-tunnelsyndroom?

CTS is een aandoening, die wordt veroorzaakt door een beknelde zenuw in de pols. Het veroorzaakt pijn en gevoelloosheid in de wijs- en middelvinger en zorgt voor zwakte van de duim. De carpale-tunnel ontleent zijn naam aan de acht botjes in de pols, de zogenaamde carpals (handwortelbeentjes), die samen met een ligament aan de pols een ’tunnel’ vormen, waardoor de drie zenuwen naar de hand leiden.

Het eerste symptoom, dat meestal wordt gezien bij mensen die lijden aan CTS, is gevoelloosheid of tintelingen in de duim, de wijsvinger en de middelvinger en dit gevoel dat komt en gaat. Dit gevoel ontstaat vaak vooral tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals het vasthouden van een stuur, een telefoon of een krant. Het gevoel kan zich van de pols naar de arm uitstrekken. Mensen die dit ervaren hebben misschien ook de neiging om dingen te laten vallen. Dit komt door de zwakte van de knijpspieren in de duim, die wordt gecontroleerd door de median nervus, die kracht als gevolg van CTS verliest. Naarmate CTS verergert, kan de pijn zo erg worden dat de slaap kan worden verstoord.

Wie loopt het risico op het krijgen van het carpale-tunnelsyndroom?

CTS is een repetitieve stressblessure, wat betekent dat het een blessure is die wordt veroorzaakt door het maken van repetitieve bewegingen. Mensen die dagelijks repetitieve bewegingen met hun handen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld een typiste, een kapper en een monteur lopen het risico op het ontwikkelen van CTS. Zulke banen vereisen vaak het herhaaldelijk buigen van de pols, wat druk op de mediane zenuw kan veroorzaken of een bestaande zenuwbeschadiging kan verslechteren. Werken met een computermuis is iets dat een grote rol speelt in de ontwikkeling van CTS en vooral mensen, die de hele dag achter een computer werken, lopen hier risico op.

Vrouwen hebben twee tot vijf keer meer kans om CTS te ontwikkelen dan mannen. Dit komt waarschijnlijk omdat het carpale-tunnelgebied relatief kleiner is dan bij mannen. Zwangere vrouwen lopen ook een hoger risico op het ontwikkelen van de aandoening omdat de vochtretentie, die gepaard gaat met zwangerschap, de nervus medianus kan irriteren.

Hoe kun je het krijgen van het carpale-tunnelsyndroom voorkomen?

Verminder de kracht, die je uitoefent en ontspan je grip – je realiseert het je misschien niet, maar misschien gebruik je meer kracht dan nodig is wanneer je handmatige taken uitvoert. Een perfect voorbeeld hiervan zou de toetsen op je toetsenbord kunnen zijn want meestal druk je harder dan nodig is. Het gebruik van een trackball-apparaat, ook wel een presenteer-apparaat genoemd, is een goed alternatief voor een gewone muis om CTS te helpen voorkomen. Je bewust zijn van hoeveel kracht er nodig is ten opzichte van je taak kan helpen bij het voorkomen van de ontwikkeling van CTS.

Verbeter je algemene houding – het klinkt misschien simpel, maar de manier waarop je staat kan een negatieve kettingreactie op je handen hebben. Als je met je schouders naar voren gebogen gaat staan, worden je nek- en schouderspieren verkort, waardoor de zenuwen in je nek worden samengedrukt. Dit kan invloed hebben op de werking van je polsen, je vingers en je handen.

Houd je handen warm – je hebt meer kans op het krijgen van pijn en stijfheid in de handen als je in een koude omgeving werkt. Als je in de vaak ijzige omstandigheden van Alberta werkt, kan een warm paar handschoenen wonderen doen.

Wat kun je doen als je denkt dat je het carpale-tunnelsyndroom hebt?

Als je symptomen die horen bij CTS hebt ervaren, raadpleeg dan je chiropractor.

Chiropractie is een veilige en niet-invasieve behandeling voor CTS. Na een eerste diagnose zal de chiropractor een gespecialiseerd behandelplan voor je opstellen. Je chiropractor kan één of een combinatie van de volgende behandelingen voor het verlichten van de pijn van CTS gebruiken, waaronder: een aanpassing aan je pols, je arm en aan je bovenste wervelkolom. Een verkeerde uitlijning van je wervelkolom kan aanzienlijk bijdragen aan de ontwikkeling of het verergeren van CTS.

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.