Wereldwijd is hoofdpijn één van de meest voorkomende aandoeningen van het zenuwstelsel, waardoor bijna 50 procent van de bevolking minstens één keer per jaar hoofdpijn heeft en het vinden van een manier om dit te verlichten is voor een groot aantal mensen belangrijk als het gaat om het verbeteren van de kwaliteit van leven. Natuurlijk zijn er verschillende vormen van hoofdpijn zoals bijvoorbeeld migraine, clusterhoofdpijn en hoofdpijn naar aanleiding van overmatig medicatiegebruik en elke soort hoofdpijn vereist een unieke benadering voor de behandeling.
Volgens de Cleveland Clinics in de Verenigde Staten is spanningshoofdpijn, ook vaak aangeduid als hoofdpijn door stress, een vorm van hoofdpijn waarvan 30 tot 80 procent van de patiënten last heeft en deze wordt aangeduid als een milde tot matige pijn die zich als een soort band over het gehele hoofd verspreidt. Dit maakt het heel anders dan migraine welke zich meestal aan één zijde van het hoofd manifesteert.
Omdat spanningshoofdpijn in het bijzonder zo vaak voorkomt, hebben onderzoekers verschillende studies uitgevoerd om te bepalen welke remedies werken om verlichting te bieden. Een voorbeeld van zo’n onderzoek werd in februari 2016 gepubliceerd in het European Journal of Physical and Rehabilitation en het werd ontwikkeld om te bepalen of chiropractische aanpassingen voordelen kunnen bieden bij hoofdpijn.
62 vrouwen tussen de leeftijden van 18 en 65 jaar, die allemaal last van spanningshoofdpijn hadden, werden geselecteerd. Bij aanvaarding werd elke vrouw toegewezen aan één van de vier groepen, waarvan drie groepen een specifieke behandeling kregen (spinale manipulatie) en één groep diende als controlegroep.
Na afloop van de studie concludeerden de onderzoekers dat, vergeleken met de controlegroep, de personen die een spinale manipulatie therapie hadden gekregen tot een maand na de behandeling “verbetering ervaarden in hun fysieke rol, lichaamspijn en sociaal functioneren”. Met andere woorden, het krijgen van chiropractische zorg verbeterde hun kwaliteit van leven op veel meer manieren dan alleen de fysieke resultaten die men zou verwachten. Als je last van spanningshoofdpijn hebt kan chiropractie een natuurlijke manier zijn om verlichting te krijgen.

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.