Uit een nieuwe studie blijkt dat triggerpoint therapie cervicogene hoofdpijn met 71% kan verminderen. De patiënten ervaarden een vermindering van 59% van nekpijn symptomen en een betere beweeglijkheid en spierfunctie.
Triggerpoint therapie is een behandeling die vaak gebruikt wordt door chiropractors om triggerpoints (TRP) te verlichten of om hyperirritable pijnplekken in de strakke banden van skeletspieren te verminderen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat wervelkolom aanpassingen met behulp van chiropractie effectief zijn voor cervicogene hoofdpijn, maar maar weinig studies hebben de effectiviteit van triggerpoint therapie voor de conditie getest.
In een nieuwe voorstudie hebben onderzoekers de effecten van triggerpoint therapie voor de behandeling van cervicogene hoofdpijn getest. Twintig patiënten werden gerandomiseerd om voor drie sessies gedurende een periode van een week ofwel triggerpoint therapie (TRP therapie) ofwel een schijnbehandeling te ontvangen. De behandelingen werd uitgevoerd op actieve triggerpoints in de nek.
Patiënten die de TRP-therapie kregen, ervaarden beduidend betere resultaten dan de groep die de schijnbehandeling kreeg. Patiënten met de TRP-therapie ervaarden significante verbeteringen in het bereik van de beweging van de nek en een verhoogde werking van de diepe cervicale flexoren. Ze hadden ook aanzienlijk verminderde gevoeligheid voor pijn, pijn in de nek en hoofdpijn. De gemiddelde hoofdpijnscores van patiënten daalden van 7,6 naar 2,2 op een schaal van 10 of ongeveer een vermindering van 71,1%. Hun nekpijnscores daalden ook van 7,4 naar 3,0 na de behandeling of ongeveer een vermindering van 59,5%.
Meer onderzoek is nodig om te begrijpen waarom manuele TRP-therapie leidt tot deze verbeteringen. Er wordt beweerd dat triggerpoints een rol spelen bij de ontwikkeling van hoofdpijn, omdat eerdere studies triggerpoints hebben gemeld bij patiënten met spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en migraine. Dit is echter een van de eerste onderzoeken die de aanwezigheid van triggerpoints bij mensen met cervicogene hoofdpijn bevestigt en suggereert dat triggerpoint therapie kan helpen.
Chiropractors maken vaak gebruik van de triggerpoint therapie in combinatie met spinale aanpassingen, spinale mobilisatie en lichaamsbeweging revalidatie. Deze studie levert een nieuw bewijs van de effectiviteit van chiropractische zorg voor cervicogene hoofdpijn.

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.