Vele studies hebben aangetoond dat chiropractische zorg een veilige en effectieve behandelmethode is voor het omgaan met een aantal wervelkolom gerelateerde klachten. De American Chiropractic Association toont zelfs een aantal onderzoeken op hun website die laten zien dat het een waardevolle behandelingsmethode is voor het verlichten (en soms voor het helemaal oplossen) van rugpijn, nekpijn, hoofdpijn en nog veel meer.

Terwijl dit alles goed nieuws is voor professionals die als chiropractor werkzaam zijn, vroegen sommige onderzoekers zich af of chiropractie voor ouderen met dit soort problemen net zo veilig is als voor jongere patiënten. Dus gingen ze op zoek naar antwoorden en ze deden dit via een retrospectief cohort onderzoek, dat gefinancierd werd door het NIH en de National Centre for Complementary and Alternative Medicin en later werd gepubliceerd in Spine.

Wat de onderzoekers wilden ontdekken was of de verhouding tussen het risico van letsel bij mensen van 66 jaar en ouder die chiropractische zorg kregen hoger, lager of gelijk was aan de kans op letsel bij dezelfde leeftijdsgroep na een medische behandeling van hun huisarts. Om hun antwoord te vinden, bestudeerden ze gegevens van Medicare B-patiënten die in 2007 naar de dokter gingen voor problemen aan hun neuro bewegingsapparaat en evalueerden hun risico op letsel zeven dagen na de behandeling.

Ze ontdekten dat de ouderen die chiropractische zorg ontvingen 76% minder risico hadden op verwondingen binnen zeven dagen na de behandeling in vergelijking met de patiënten die als gevolg van een klacht aan het neuro bewegingsapparaat een huisarts hadden bezocht. Onderzoekers ontdekten ook dat mannen binnen de onderzoeksgroep, de oudere deelnemers aan de studie en degenen met een hogere score op de Charlson index voor comorbiditeit het hoogste ricico hadden om binnen een week een klacht aan het neuro bewegingsapparaat te krijgen.

Daarnaast verhoogden bepaalde medische aandoeningen het risico op letsel, zelfs na de chiropractische zorg. Daarom moeten professionals in de chiropractie overwegen of behandeling via manipulatie van de wervelkolom het beste is voor “patiënten met stollingsstoornissen, inflammatoire spondylopathie, osteoporose, aorta-aneurysma en dissectie of voor degenen die langdurig gebruikmaken van een antistollingsbehandeling” omdat het verhoogde risico niet opweegt tegen de voordelen.

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.