Rugpijn krijgen is nooit iets wat we willen. Wanneer het echter van invloed is op wat we graag doen, dan is het belangrijk om te zoeken naar mogelijke redenen waarom het in de eerste plaats optreedt.

 

GOLFSWINGKENMERK GEASSOCIEERD MET RUGPIJN

Golf is obsessief en de meeste golfers willen niet stoppen vanwege een beetje pijn, wat begrijpelijk is. Er is echter een golfswingkarakteristiek die de belangrijkste oorzaak is van de lage rugpijn bij golfers. Zodra die swingkarakteristiek wordt gewijzigd kan dit niet alleen uw rugpijn, maar ook uw spel verbeteren.

 

DUS WAT IS HET BELANGRIJKSTE SWINGKENMERK DIE LAGE RUGPIJN VEROORZAAKT?

De meeste mensen die lage rugpijn krijgen door het spelen van golf, hebben een ‘’reverse spine angle” (omgekeerde ruggengraat hoek’). Dit betekent dat bij de backswing de ruggengraat draait en zich uitstrekt aan het einde (bovenkant) van de backswing, in plaats van in een gebogen positie te blijven.

Nu zouden de meeste spelers (rechtshandig) denken “waarom zit mijn rugpijn aan mijn rechterkant en niet aan mijn linkerkant?”

Het eenvoudige antwoord daarop is dat je bij de downswing de blessure krijgt. Dit komt omdat je van een verlengde geroteerde positie bij de downswing naar een gebogen en geroteerde positie op de neerwaartse beweging gaat, wat leidt tot een slechte belasting van de gewrichten en wervels in de onderrug.

 

WAT WORDT VAAK GEASSOCIEERD MET ‘’REVERSE SPINE ANGLE”?

  • Te veel buigen van je lage rug (voorste bekkenkanteling)
  • Slechte heuprotatie
  • Slechte rotatie van de bovenste wervelkolom
  • Slechte schoudermobiliteit
  • Onvoldoende ‘’core’’ kracht (buikspieren / rugspieren)

 

WAT ZOU U MOETEN DOEN?

Het eerste wat u moet doen is een medische, golf- en/of fitnessprofessional hier naar laten kijken. Zijn kunnen beoordelen, waarom u vatbaar bent voor deze klachten.

De golfprofessional kan jou aangeven waar je je houding moet veranderen. Een fitnessprofessional kan je helpen om uw core sterker te maken.

Als de pijn aanhoudt en je het gevoel hebt dat jouw rug vast blijft zitten, is chiropractie een optie die zeker kan helpen!

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.