Kop-staartbotsingen komen veel voor in onze voorsteden en steden. Het verkeer is druk en onvoorspelbaar en botsingen zijn frequent. De statistieken van het National Transportation Safety Board melden dat er jaarlijks ongeveer 1,7 miljoen kop-staartbotsingen plaatsvinden, waardoor er 1.700 doden en 500.000 gewonden vallen.

Uit een nieuwe Canadese studie blijkt dat een aanzienlijk percentage van de mensen die gewond raakt bij dit soort ongevallen eindigen met een soort van chronische pijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Universiteit van Alberta, alwaar 268 mensen werden bekeken die door een auto-ongeluk een 1e of 2e graads nekletsel hadden opgelopen. Dit zijn de minst ernstige vormen van letsel omdat er ook nog 3e en 4e graads letsel bestaat.

De patiënten werden na 3 maanden, 6 maanden en na 1 jaar na het letsel onderzocht en er werd aan hen gevraagd “Heb je het gevoel dat je hersteld bent van je verwondingen?”

De bovenstaande grafiek toont het percentage van patiënten die na de vervolgonderzoeken pijn melden. De studie wees uit dat 1 jaar na het ongeluk, 18% van de patiënten nog steeds pijn meldde. Dit bevestigt wat eerder onderzoek heeft aangetoond. Een Brits onderzoek uit 2009 meldde dat maar liefst 5% van de patiënten blijvend zou zijn uitgeschakeld na een ongeluk en dat een aanzienlijk groter percentage dan 5% zelfs 10 jaar of meer na de eerste verwonding nog last heeft van zeurende symptomen.

Eerder onderzoek toonde aan dat de sleutel in het voorkomen van chronische nekpijn na een ongeval een vroegtijdige behandeling is die gericht is op het mobiliseren van de wervelkolom.

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.