WAT IS EEN WHIPLASH?

Een Whiplash is de algemene term voor een verstuiking / belasting van de nek gewrichten en spieren als gevolg van hyper-extensie of hyper-flexie, meestal opgelopen bij een auto ongeluk.

Dit beperkt zich niet alleen tot een auto ongeluk. Het kan voorkomen in verschillende situaties, waarin een vergelijkbare kracht op het lichaam wordt uitgeoefend. Dit is dezelfde manier dat een tennisarm zich geenszins beperkt tot alleen tennis.

In de meeste gevallen zijn whiplash-verwondingen beperkt tot de zachte weefsels van de nek, schouders en boven rug. Dit betreft de spieren, ligamenten, pezen, zenuwen en gewrichtscapsules. Maar in meer ernstige gevallen kan ook sprake zijn van letsel aan de botten in de vorm van een soort fractuur aan een wervel.

 

WHIPLASH OPGELOPEN TIJDENS EEN AUTO-ONGELUK

Meestal treedt de schade aan de lichaam op wanneer een voertuig abrupt tot stilstand wordt gebracht (door een ongeluk) of wanneer een stilstaand voertuig van achteren wordt aangereden.

Wanneer een voertuig abrupt stopt bij een typische aanrijding van achteren, zal het menselijk lichaam worden gestopt door bijvoorbeeld een veiligheidsgordel en/of airbag. Deze middelen redden levens en zijn zeer effectief. Het hoofd zal echter naar voren en achter getrokken worden, zoals bij een zweepslag. De natuurlijke reflexen en de kracht van de spieren in de nek worden hierdoor overbelast, waardoor er schade ontstaat. Het menselijk lichaam is eenvoudigweg niet ontworpen om de krachten te weerstaan ​​die een auto met hoge snelheden tot stilstand brengt.

Uit diverse studies is aangetoond dat een whiplash-type letsel al kan worden opgelopen bij snelheden van 20 km per uur! Dit wordt verergerd wanneer de inzittende zich niet bewust is van de naderende botsing en geen kans heeft om zich te schrap zetten.

SYMPTOMEN VAN EEN WHIPLASH

De typische symptomen van whiplash zijn meestal pijn en stijfheid aan de nek en een verminderde bewegingsbereik. Hoe eerder deze symptomen optreden, des te slechter de blessure. Mensen met een whiplash merken meestal dat ze moeite hebben om bijvoorbeeld de volgende ochtend hun hoofd van het kussen te tillen.

Deze worden vaak geassocieerd met hoofdpijn en in ernstige gevallen met pijn in de armen. Dit wordt veroorzaakt door een beschadigde zenuw en/of door een spier in spasme (verhoogde spierspanning).

Sommige patiënten klagen ook over pijn in borst en/of schouders waarbij blauwe plekken zijn ontstaan ​​door de veiligheidsgordel. De boven rug (thoracale wervelkolom) kan ook worden aangetast en voelt als “strak” aan.

 

TYPISCHE WHIPLASH-SYMPTOMEN:

  • Nekpijn en stijfheid
  • Hoofdpijn
  • Pijn in de schouder of tussen de schouderbladen
  • Onderrug pijn
  • Pijn en/of gevoelloosheid in de arm en/of hand
  • Duizeligheid
  • Oorsuizen of wazig zien
  • Moeite met concentreren en/of onthouden
  • Prikkelbaarheid, slaapstoornissen, vermoeidheid

 

HOE LANG DUURT EEN WHIPLASH?

Dit is een van die vragen die moeilijk te beantwoorden zijn. Het kan variëren van een paar dagen van milde nekpijn tot blijvende invaliditeit, afhankelijk van de ernst en frequentie van letsel en/of u op tijd hulp heeft gezocht.

 

BEHANDELING VAN WHIPLASH

In ernstige gevallen bestaat de behandeling in eerste instantie uit pijnstillers, ontstekingsremmers, ijszakken en vaak een zachte kraag om de cervicale wervelkolom gedurende de eerste tien dagen te stabiliseren.

Als de symptomen duidelijke instabiliteit en/of arm pijn omvatten, kan een röntgenfoto of MRI worden geïndiceerd om ernstige zaken als dislocatie en/of fractuur uit te sluiten.

In milde tot matige gevallen kan een behandeling bij de chiropractor die bestaan uit corrigerende spinale manipulaties een week na het ongeval worden gestart. Hierdoor kunt u sneller genezen en je pijn effectiever behandelen. Met technieken zoals zachte manipulatie en diepe weefselmassage, kunt uw nek bijna onmiddellijk beginnen te genezen.

 

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.