Chiropractor of fysiotherapeut

 

Wat is het verschil tussen een chiropractor en een fysiotherapeut? De beide beroepen worden soms door elkaar gehaald. Het is niet altijd duidelijk wat de verschillen zijn tussen de beide specialisten.

Toch zitten fysiotherapie en chiropractie op een heel andere manier in elkaar. Dat heeft te maken met de manier van behandelen. Fysiotherapie gaat uit van mobilisatie, terwijl de chiropractor gebruik maakt van manipulatie. Daarnaast is de filosofie in de basis anders. Fysiotherapie gaat (meer) uit van individuele spieren en behandelingen, terwijl de chiropractor de onderlinge verbondenheid erkent en omarmt.

Filosofie: onderlinge verbondenheid

De filosofie van de chiropractor is anders dan die van de fysiotherapeut. Die laatste zal in een aantal gevallen meer nadruk leggen op individuele weefsels. De behandeling richt zich op de weefsels, om die te herstellen en weer goed te laten functioneren.

De chiropractor houdt er rekening mee dat de verschillende weefsels met elkaar verbonden zijn. Die verbondenheid vraagt om een andere aanpak, waarbij een meer integrale behandeling de basis vormt. Met name de wervelkolom en het zenuwstelsel zijn belangrijk, omdat die de verbinding leggen tussen de verschillende delen in het lichaam.

Tip: de chiropractor richt zich met de behandeling op zowel de (acute) pijn die u ervaart als eventuele schade en gezondheidsproblemen die er op de lange termijn kunnen ontstaan.

Mobilisatie of manipulatie

Ook de behandeling van klachten zit anders in elkaar. Een fysiotherapeut gebruikt mobilisatietechnieken. Het gaat om manipulatie of massage, net als elektrische therapie of lichaamsbeweging. Het is er allemaal op gericht om het lichaam weer in beweging te krijgen en op die manier te herstellen.

De chiropractor gebruikt manipulatietechnieken. Dat doen ze met hun handen, gericht op de gewrichten in de wervelkolom en de ledematen. Het zijn tekenen van beperkte beweging die aanleiding geven om daar te gaan behandelen. De zachte en specifieke manipulatie helpt de normale lichaamsbeweging te herstellen, waardoor de klachten verdwijnen (en niet meer terugkomen).

Chiropractor of fysiotherapeut

Dus, zoekt u naar een chiropractor of toch naar een fysiotherapeut? Houd er rekening mee dat er overlap zit in de behandelingen, maar dat het niet hetzelfde is. Sterker nog, zowel de filosofie als de manier van behandelen verschilt. Houd daar rekening mee als u een specialist zoekt voor de klachten die u ervaart.

Tip: twijfel u tussen de fysiotherapeut en de chiropractor? Geef ons aan waar u last van heeft. Wij schatten in of we dit kunnen behandelen, of dat u misschien beter af bent met fysiotherapie.

Vragen over de chiropractor of fysiotherapeut of onze chiropractische zorg in het algemeen? Bel ons op telefoonnummer 070 666 7777, stuur ons een e-mail naar info@americanchiro.nl of gebruik het online contactformulier. Dan nemen we snel contact met u op.