Verschil manueel therapeut en chiropractor

 

Wat is het verschil tussen een manueel therapeut en een chiropractor? Die vraag krijgen we regelmatig. En dat snappen we, omdat de beide specialisten behandelen met hun handen.

Ze richten zich beiden op bijvoorbeeld de wervelkolom en het zenuwstelsel. Van daaruit behandelen we klachten die u ervaart. De beide specialisten houden rekening met het feit dat alles in het lichaam met elkaar verbonden is.

Aan de andere kant is er wel degelijk een verschil tussen de manueel therapeut en chiropractor. Sterker nog, op basis van de afgeronde opleiding is er sprake van grote verschillen. Dus denkt u aan de chiropractor en de manueel therapeut? En bent u benieuwd wie u het best kan helpen bij de klachten die u ervaart? We zetten een aantal belangrijke verschillen op een rij. Vergelijk op die manier de chiropractor vs. de manueel therapeut.

Twee behandelmethoden met de handen

Dat de verschillen tussen een chiropractor en een manueel therapeut niet altijd duidelijk zijn begrijpen we. De beide behandelaars gebruiken daarvoor voornamelijk hun handen. Wat dat betreft hebben de twee specialisten veel gemeen, dus is de verwarring daarover niet vreemd.

Aan de andere kant is er wel degelijk sprake van verschillen. De chiropractor volgt bijvoorbeeld een langere en meer intensieve (universitaire) opleiding. Ook de manueel therapeut doet een academische studie, al gebeurt dat vaak parttime.

Dat de beide specialisten met hun handen werken zegt dus niet alles. Er is wel degelijk sprake van verschillen, op basis van de focus van de opleiding en de behandelingen. De behandelmethoden zijn in sommige gevallen gelijk, maar kunnen ook heel anders zijn. Wij zetten een aantal van de belangrijke verschillen op een rij.

Opleiding tot manueel therapeut en chiropractor

De opleidingen tot manueel therapeut en tot chiropractor zitten anders in elkaar:

 • Manueel therapeut
  De manueel therapeut volgt een (parttime) opleiding. Het gaat om een academische opleiding die gemiddeld genomen 3 jaar duurt.
 • Chiropractor
  De opleiding tot chiropractor duurt 5 jaar. Bovendien gaat het om een fulltime universitaire studie, door de verdere specialisatie.

Het onderwijs verschilt, ook al is de basis in grote delen gelijk. Dit vertaalt zich naar de behandelmethoden die in een aantal gevallen op elkaar lijken. Zowel de manueel therapeut als de chiropractor gebruiken hun handen en richten zich bijvoorbeeld op de wervelkolom en het zenuwstelsel.

Opleiding tot manueel therapeut: parttime academische opleiding

De opleiding tot manueel therapeut is een parttime academische opleiding. De opleiding richt zich vooral op:

 • Diagnose
 • Herkenning van pathologische processen
 • Analyse van röntgenfoto’s
 • MRI-diagnostiek
 • Klinische ervaring

De focus van de opleiding is daarmee anders dan die voor de chiropractor. Bovendien gaat het veelal om een parttime opleiding die bijvoorbeeld 3 jaar duurt. Het is tijdens de opleiding bijvoorbeeld al mogelijk om er naast te werken. Het voordeel daarvan is dat de manueel therapeut alvast ervaring in de praktijk opdoet.

Chiropractie-opleiding: fulltime universitaire studie

Een chiropractor heeft een andere opleiding afgerond. Het gaat om een fulltime universitaire studie, die 5 jaar duurt. Tijdens die studie komen er andere onderwerpen aan bod. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Anatomie
 • Neuroanatomie
 • Fysiologie
 • Biochemie
 • Pathologie

De chiropractor zal veel vakken bestuderen die ook gelden voor andere medici. Op die manier gaat het om een meer traditioneel medische opleiding. Met name in de Verenigde Staten gaan de studenten chiropractie een tijdje gelijk op met die voor manueel therapeut. De chiropractor zal zich vervolgens specialiseren, voor meer diepgaande en grondige kennis om te kunnen behandelen.

Advies: wie kan u het best behandelen?

Dus, twijfelt u tussen een manueel therapeut en een chiropractor? Indien u klachten ervaart is het belangrijk dat u vertrouwen heeft in de behandelaar. Een chiropractor behandelt vanuit de focus op de wervelkolom en bijvoorbeeld het zenuwstelsel. De verschillende delen van het lichaam staan met elkaar in verbinding. Dat betekent dat een pijn op een bepaalde plaats te maken kan hebben met een beknelling of ander probleem op een ander deel in het lichaam.

Ook de manueel therapeut gaat uit van die onderlinge verbondenheid. Wat dat betreft is de manier van benaderen in een aantal gevallen gelijk. Tegelijkertijd kan de chiropractor meer specialistisch te werk gaan, en bij ander type klachten.

Tip: vertel ons welke klachten u ervaart. We leggen u als chiropractor dan graag uit of we u daarvoor kunnen behandelen. Bovendien geven we aan hoe de behandeling eruit zou kunnen zien. We leggen uit wat we zouden proberen, zodat u van de klachten af kunt komen.

Verschil manueel therapeut en chiropractor

Denkt u dat we u als chiropractor goed kunnen helpen, beter dan een manueel therapeut? Of heeft u de manueel therapeut wellicht al geprobeerd en bent u benieuwd wat een chiropractor kan betekenen? In die gevallen leggen we u graag uit wat de verschillen zijn. Zo zorgen we ervoor dat u een beter beeld krijgt van wat u van ons kunt verwachten. Wij zorgen ervoor dat we de onduidelijkheid wegnemen, ook als dat betekent dat u wellicht goed terecht kunt bij een manueel therapeut.

Vragen over het verschil tussen een manueel therapeut en chiropractor of onze chiropractische zorg in het algemeen? Bel ons op telefoonnummer 070 666 7777, stuur ons een e-mail naar info@americanchiro.nl of gebruik het online contactformulier. Dan nemen we snel contact met u op.