Rugpijn is zeer zelden beperkt tot alleen de rug, vooral als het te lang onbehandeld blijft. Veel patiënten melden ook dat ze in de loop van de tijd problemen met hun benen en heupen beginnen te ontwikkelen.

Onderzoekers hebben een studie uitgevoerd om te zien of er een correlatie bestaat tussen de gerapporteerde lage rugpijn en artrose gerelateerde problemen zoals heup- of knieproblemen in de toekomst. Uit de populatie van een cohortonderzoek bleek dat er sprake was van een hogere incidentie van heupartrose bij patiënten met een eerder gerapporteerde lage rugpijn. Ze hebben geen significant verband kunnen vinden tussen lage rugpijn en toekomstige artrose van de kniegewrichten.

Wat betekent dit voor jou als je last hebt van lage rugpijn? Hoewel er een grotere kans voor jou bestaat als je nu last hebt van lage rugpijn om later in het leven heupproblemen ontwikkelen, kun je dit voorkomen op voorwaarde dat je maatregelen neemt om te zorgen voor je onderrug, evenals voor de algemene gezondheid van de botten en spieren.

In de eerste plaats moet je uitzoeken wat de oorzaak is van je lage rugpijn, zodat het als gevolg van overcompensatie en ongewone slijtage niet leidt tot problemen met je heupgewrichten. Spinale aanpassingen kunnen helpen bij het uitlijnen van de wervelkolom en degeneratie van je onderrug in de toekomst verminderen.

Vergeet niet dat een sterk lichaam letsel en degeneratie beter kan weerstaan. Cardio, krachttraining, balansoefeningen en stretching voor flexibiliteit kunnen je lichaam sterk maken en op een ideaal lichaamsgewicht houden. Jouw chiropractor of andere zorgverlener kan je ook advies geven over gezonde eetgewoonten om een ​​optimale voeding te kunnen verzekeren.

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.