Koffie, een bakkie troost, een bakje leut, het maakt niet uit hoe je het ook noemt, miljoenen mensen over de hele wereld beginnen hun dag met dit drankje. En hoewel consumenten misschien zenuwachtig zijn over de recente rechtszaak in Californië over de waarschuwingen over de vorming van kanker, zeggen experts dat de meeste wetenschap feitelijk aangeeft dat het drinken van koffie zelf voordelen voor de gezondheid kan hebben.

“Het algemene beeld is vrij duidelijk” zegt dr. Frank Hu, Chairman of the Food and Nutrition Board aan de Harvard University’s T.H. Chan School of Public Health. “Er is geen langdurig verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstige chronische ziekten, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten of zelfs kanker.”

Chemische stof acrylamide

De verwarring komt voort uit een rechtszaak van acht jaar geleden. Een voorlopig besluit van een rechter in Los Angeles heeft vorige maand vanwege zorgen over acrylamide, een chemische stof die wordt geproduceerd tijdens het proces van het roosteren van de bonen, vereist dat er een waarschuwing voor kanker op het label komt. Acrylamide is ook aanwezig in sommige gefrituurde of geroosterde zetmeelrijke voedingsmiddelen, waaronder frites, chips, ontbijtgranen en toast. Het wordt ook gevonden in sigarettenrook. De rechter gaf de koffie-industrie een paar weken de tijd om bezwaar in te dienen en zou eind deze maand een definitieve uitspraak doen.

Maar er is weinig bewijs dat bepaalde acrylamidegehaltes in voedsel kanker veroorzaken bij mensen. Onderzoeken hebben volgens het U.S. National Cancer Institute geen consistent bewijs gevonden dat blootstelling aan acrylamide in voedsel geassocieerd wordt met het risico op het ontwikkelen van kanker. Het International Agency for Research on Cancer van de World Health Organization heeft meer dan 1.000 onderzoeken bij mensen en dieren beoordeeld en in 2016 een verklaring afgelegd dat er “geen sluitend bewijs is gevonden voor een kankerverwekkend effect van het drinken van koffie.”

“De beslissing van de Californische rechter om koffie te bestempelen als een risico voor kanker is echt niet consistent met de wetenschappelijke literatuur” zei Hu. “Het is erg misleidend en veroorzaakte al een enorme hoeveelheid verwarring bij het grote publiek. De gezondheidsresultaten waren opmerkelijk consistent.”

Onderzoek koffie consumptie

Hu was senior auteur van een onderzoek uit 2015 in het tijdschrift Circulation, waarin werd geconcludeerd dat mensen, die dagelijks matige hoeveelheden koffie – minder dan vijf kopjes – drinken een lager risico op overlijden door hart- en neurologische aandoeningen hadden.

Ongeveer vier jaar geleden gaf de Amerikaanse overheid koffie juist een compliment. De voedingsrichtlijnen van het Department of Agriculture voor alle Amerikanen, die om de vijf jaar als bron voor voedingsadvies worden gepubliceerd, zeiden toen drie tot vijf kopjes per dag, wat kan oplopen tot 400 milligram cafeïne per dag, een onderdeel kan zijn van een dieet met gezonde voeding. De American Heart Association suggereert dat mensen met een hartritmestoornis of een abnormaal hartritme even hun inname van cafeïne met een arts moeten bespreken.

“Deze leidraad voor koffie is gebaseerd op krachtig en consistent bewijs waaruit blijkt dat, bij gezonde volwassenen, matige koffieconsumptie niet geassocieerd wordt met een verhoogd risico op de ontwikkeling van ernstige chronische ziekten (bijv. kanker) of vroegtijdig overlijden, vooral door hart- en vaatziekten” zeggen de federale richtlijnen.

“Personen die geen cafeïnehoudende koffie of andere cafeïnehoudende dranken consumeren, worden echter niet aangemoedigd om ze in hun eetpatroon op te nemen.”

Meer recent, een overzicht van meer dan 200 onderzoeken gepubliceerd afgelopen najaar in het BMJ afgesloten 3-4 kopjes per dag kunnen worden“ meer kans om te profiteren gezondheid dan kwaad.” Het bleek een lager risico op leverziekte en sommige vormen van kanker in koffiedrinkers en een lager risico om te overlijden aan een beroerte.

Dat zou goed nieuws moeten zijn voor de mensen over de hele wereld die elke dag meer dan 1,1 miljard kopjes koffie drinken.

Maar het is nog steeds gemakkelijk om in de war te raken. Een snelle zoekopdracht voor online koffie en gezondheid levert honderden, zelfs duizenden resultaten op.

Er zijn veel onderzoeken verricht – sommige zelfs gefinancierd door de koffie-industrie. Een onderzoek in het European Journal of Nutrition onderzocht bijvoorbeeld de effecten van koffie en zijn antioxiderende eigenschappen en vond geen effect. Onderzoekers namen bloedmonsters van 160 vrijwilligers af, die elke dag acht tot vijf kopjes koffie of water dronken.

“Tot vijf kopjes koffie per dag hadden geen detecteerbaar effect, hetzij heilzaam of schadelijk, op de menselijke gezondheid”, concludeerde dit onderzoek. Het werd gefinancierd door Kraft Foods, dat de koffie voor Maxwell House maakt.

Natuurlijk, “niemand heeft het over koffie als een effectieve remedie”, zei Hu. Hij en andere experts zeggen dat het belangrijk is om het grotere geheel bij te houden, met de nadruk op matiging en voedingspatronen.

“Je kunt niets vastpinnen op een specifiek levensstijlgedrag, vooral niet met een dieet” zei Alice Lichtenstein, een senior wetenschapper en directeur van het Cardiovascular Nutrition Laboratory aan de Tufts University in Boston.

“Als we het over voeding hebben, zou het echt over het hele pakket moeten gaan, niet over afzonderlijke items. Op dit moment suggereert het merendeel van het bewijs dat er een gezondheidsvoordeel kan zijn bij het drinken van koffie en er lijkt geen nadeel te zijn. Natuurlijk met een voorbehoud dat je niet veel room en suiker moet toevoegen of om het als excuus te gebruiken om een paar koekjes of een gebakje te eten. Dan is er een nadeel” zei Lichtenstein, een professor in voedingswetenschap en -beleid, die ook adviseur was bij de federale voedingsrichtlijnen.

“We hebben de neiging om ons te concentreren op één of twee specifieke voedingsmiddelen of dranken en dat is het moment dat het hele pakket instort.”

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.