De voordelen van curcumine voor de gezondheid

Als je slechts één botanisch supplement zou moeten aanbevelen, is er eigenlijk niets beters dan de curcumine die in kurkuma (Curcuma longa) zit.

Curcumine is waarschijnlijk de enige natuurlijke verbinding, die pijn verlicht, ontstekingen vermindert, schade door vrije radicalen tegenhoudt, depressies verlicht en cellulaire processen in het hele lichaam beschermt.

Hoewel de meeste curcumine-extracten moeilijk door het lichaam kunnen worden opgenomen, is er een klinisch bestudeerd extract dat is vermengd met kurkuma-olie, die dit probleem overkomt. In feite heeft het tot acht keer de absorptie van de standaard 95% van curcumine-extracten en een langere bloedretentietijd op zinvolle niveaus. Dit maakt een groot verschil in de effectiviteit.

De voordelen van curcumine voor de gezondheid

Tijdens een gerandomiseerd onderzoek werden er 45 personen met reumatoïde artritis gevolgd, die waren onderverdeeld in drie groepen. Groep één ontving tweemaal daags 50mg diclofenacnatrium, groep twee ontving tweemaal daags 500mg curcumine met hoge absorptie en groep drie ontving zowel diclofenacnatrium als curcumine. Curcumine was bij het verminderen van gewrichtspijn en zwelling effectiever dan diclofenacnatrium.

Het combineren van het medicijn was niet effectiever dan het alleen gebruiken van de botanische stof en het medicijn alleen innemen was ook minder effectief.

Curcumine stopt ook de schade van ontsteking in de hersenen. Momenteel wordt er tijdens een klinisch onderzoek in Australië curcumine met hoge absorptie gebruikt om het potentieel voor patiënten met milde tot matige dementie te onderzoeken. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat curcumine in experimentele modellen van de ziekte van Alzheimer de bèta-amyloïde niveaus verlaagde en de hoeveelheid van de opgehoopte plaque met meer dan 30% deed afnemen.

Ook bevordert curcumine de neurogenese en kan het depressies bestrijden.Een klinisch onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Phytotherapy Research en dat was gericht op personen met de depressieve stoornis (MDD) wees het volgende uit. Dit gerandomiseerde, gecontroleerde klinische onderzoek vergeleek de werkzaamheid en de veiligheid van curcumine met hoge absorptie vermengd met essentiële oliën uit kurkuma versus het antidepressivum fluoxetine dat op recept verkrijgbaar is (alleen of in combinatie met curcumine) om vast te stellen of dit extract voor patiënten met MDD een levensvatbare therapeutische behandeling zou kunnen zijn.

Het hoogste responsniveau, gemeten met de Hamilton Rating Scale for Depression (HAM-D), bevond zich in de groep met de combinatie van fluoxine en curcumine met hoge absorptie en was bijna 80%. Interessant is dat de groepen met een enkele therapie bijna precies hetzelfde scoorden, met fluoxetine ongeveer 65% en curcumine 62,5% – de uitslagen lagen zo dicht bij elkaar dat het statistisch gezien onbeduidend was.

Twee belangrijke conclusies uit dit onderzoek zijn dat curcumine in termen van meetbare veranderingen in de HAM-D-score vanaf het begin tot zes weken behandeling net zo goed werkte als het voorgeschreven medicijn fluoxetine en dat curcumine kan worden gebruikt als een effectieve en veilige behandeling voor patiënten met MDD omdat het niet voor psychologische bijwerkingen zorgt.

Bestrijdt kanker

Voor het bestrijden van kanker zijn er maar weinig alternatieven, die zo veel doen als curcumine. Curcumine beïnvloedt bijvoorbeeld de epigenetische activiteit, dat wil zeggen de manier waarop genen worden beïnvloed door het dieet en door de omgeving. Dus hoewel een persoon bepaalde genetische neigingen naar specifieke gezondheidsresultaten heeft, zijn dit niet noodzakelijkerwijs uitgemaakte conclusies. Wat een persoon in het leven doet, beïnvloedt meer de genetische expressie dan eerder werd aangenomen.

Met dat in gedachten bestudeerden de onderzoekers de effecten van curcumine op het ‘uitschakelen’ van darmkankercellen. Een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift PLoS One, onderzocht de manieren waarop colonkankercellen kunnen worden beïnvloed en kunnen worden uitgeschakeld door curcumine. Wanneer die cellen floreren, is dit gedeeltelijk te wijten aan een proces dat ‘methylatie’ wordt genoemd. In essentie onderdrukt methylatie bepaalde genen die zijn ontworpen om tumoren te onderdrukken en de lichaamseigen afweermechanismen omzeilt.

Maar curcumine verandert dat. Het is in staat om de slapende genen, die de eigen tumoronderdrukkingsactiviteit van het lichaam versterken, “wakker te maken” wat ervoor zorgt dat kankerachtige tumoren niet groeien en zich niet verspreiden.

Hoewel er voor dit onderzoek, vanwege de meerdere routes die curcumine beïnvloedt colonkankercellen werden gebruikt, is het waarschijnlijk dat de verbinding ook andere kankers kan onderdrukken.

Van curcumine is ook aangetoond dat het de activiteit van kankergeneesmiddelen verhoogt en de geneesmiddelresistentie in kankercellen vermindert (d.w.z. het helpt kankergeneesmiddelen om efficiënter tumoren te doden). Bovendien beschermt het normale cellen tegen de toxische effecten van chemotherapiemedicijnen en bestralingsbehandelingen.

Het gebruik van curcumine in combinatie met chemotherapie kan betekenen dat er minder medicijnen nodig zijn, terwijl de resultaten beter zullen zijn en met minder bijwerkingen. In feite toonde een recente klinische proef aan dat curcumine de ernst van schadelijke effecten van bestralingstherapie op de urinewegen bij mannen met prostaatkanker verminderde.

Het is wel duidelijk dat er meer onderzoek nodig is, maar deze voorbeelden laten het verbazingwekkende potentieel van curcumine zeker zien. Artsen weten dat welzijn holistisch is – ontsteking, oxidatieve schade en chronische mentale stress hangen samen op manieren, die net beginnen te worden gekwantificeerd.

Curcumine wordt goed verdragen en ondersteunt (en overtreft soms) conventionele medicijnen. Als zodanig verdient het een geëerde plaats in de natuurgeneeskunde om een levendige gezondheid te bevorderen.

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.