De klassieke wereld

Er zijn aanwijzingen dat de praktiseren van chiropractie terug te voeren is op het oude Egypte (4000 v.Chr.), China (2700 v.Chr.) en Griekenland (1500 v.Chr.). Bovendien kan de beroemde ‘vader van de geneeskunde’, Hippocrates (500 v.Chr.), die bekend stond om het bevrijden van de geneeskunde van bijgeloof en kwakzalverij, chiropractie hebben beoefend. Historici hebben Hippocratische citaten gebruikt als “Krijg kennis van de wervelkolom, want dit is de vereiste voor veel ziekten” als bewijs van zijn betrokkenheid bij chiropractie.

 

Het begin van de moderne Chiropractie

D.D. Palmer – (7 maart 1845 – 20 oktober 1913) De oprichter

Aan het einde van de 19e eeuw, toen D.D. Palmer opkwam op het gebied van de gezondheidszorg, verliet de geneeskunde een tijdperk van uitgeroepen wonder medicijnen om meer wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van ziekten voort te zetten. D.D. beredeneert dat het lichaam voldoende natuurlijke helende kracht had die door het zenuwstelsel werd overgebracht. Als een enkel orgaan ‘’ziek’’ was, kreeg het waarschijnlijk niet zijn normale zenuwvoorziening. Dat leidde tot het uitgangspunt van een verkeerde uitlijning van de wervelkolom of subluxatie. Van daaruit onstand het concept van het aanpassen van de wervels. D.D. voerde zijn eerste aanpassingen uit in 1895, waardoor een man van doofheid en een andere persoon met hartproblemen werd verlicht. Er zijn toen voorbereidingen getroffen om anderen te trainen in de toepassing van het chiropractieprincipe. De Palmer School and Cure werd opgericht in 1897 en werd later opgenomen onder de wetten van Iowa (Verenigde Staten). De school werd later de Palmer School of Chiropractic.

 

J. Palmer – (14 september 1882 – 27 mei 1961) De ontwikkelaar

Dr. B.J. Palmer startte zijn kleurrijke carrière door de verantwoordelijkheid op zich te nemen van de Palmer School of Chiropractic in 1906. Zijn bijdragen omvatten uitgebreid onderzoek, verbeterde methoden voor aanpassing en analyse van de wervelkolom, hogere normen voor chiropractische onderwijs en een verhoogde waardering voor chiropractie wereldwijd. B.J. vocht op vele fronten – juridische en wettelijke obstakels voor de vergunning van chiropractors en vele financiële uitdagingen voor de school. Hij was vaak het centrum van controverse, maar ruim voor zijn dood in 1961 had chiropractie een plaats tussen de gezondheidswetenschappen verworven.

 

David D. Palmer – (12 januari 1906 – 24 mei 1978) De onderwijzer

David Palmer, de kleinzoon van de oprichter van Chiropractie, nam het directeurschap van Palmer aan in 1961. Een eerste stap in de richting van accreditatie was het veranderen van de bedrijfsnaam van de Palmer School of Chiropractic in Palmer College of Chiropractic. Daarna werd de campus gemoderniseerd, de klaslokalen gerenoveerd en moderne leermiddelen geïnstalleerd. Twee andere belangrijke bijdragen waren de oprichting van een non-profitstatus voor de Palmer College en de organisatie van het Palmer College van Chiropractic International Alumni Association. Na de dood van Dr. Dave in 1978 ontving het College accreditatie van de Council on Chiropractic Education en de North Central Association of Colleges and Schools.

 

Dr. Jay M. Holder — Uitvinder van de Torque Release Technique (TRT)

Dr. Holder is de eerste Amerikaan die de Albert Schweitzer Prijs in de Geneeskunde ontving van de Albert Schweitzer-Gesellschaft, Oostenrijk. 1992 Chiropractor van het jaar door de Florida Chiropractic Association en Florida Chiropractic Society Researcher of the Year in 1995. Dr. Holder is adjunct-professor aan het St. Martin’s College in Milwaukee; aangesteld aan de faculteit van de Universiteit van Miami, Center for Addiction Studies and Education, en aangesteld als postgraduaat faculteit aan tal van chiropractie hogescholen waaronder National College, Life College, Life West en Parker College. Lid van de raad van bestuur en penningmeester van de Raad voor Chiropractie.

 

Hij is de ontwikkelaar van Torque Release Technique®, ontdekker en ontwikkelaar van het Foundation Point System en Addiction Axis Line in Auriculotherapy, directeur / mede-oprichter van het American College of Addictionology and Compulsive Disorders, dat trainers en bestuur certificeert op het gebied van verslaving wereldwijd en is directeur / oprichter van Exodus Treatment Center, een verslavingsfaciliteit met 350 bedden in Miami, Florida, directeur / oprichter van Exodus Israel Addiction and Research Center, Jeruzalem, Israël.

 

Op 14-jarige leeftijd begon Dr. Holder met zijn ervaring in onderzoek naar neurotoxinen aan de University of Miami School of Medicine. Dr. Holder ontwikkelt momenteel de werkzaamheid van de chiropractische subluxatie bij verslavingsbehandeling en breidt het Brain Reward Cascade and Reward Deficiency Syndrome (RDS) uit, een model dat het wervelsubluxatiecomplex ondersteunt. De Amerikaanse senaat van 1993 vergeleek het succes van Dr. Holder in onderzoek met de prestaties van Michael Jordan in basketbal. Auteur van 2 boeken, uitgegeven in verschillende andere, auteur van vele wetenschappelijke artikelen en onderzoeksstudies, en uitvinder van medische, acupunctuur- en chiropractische hulpmiddelen, Dr. Holder geeft wereldwijd lezingen en heeft sinds 1977 in privé-praktijk in Miami Beach, Florida.

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.