Als je pijn hebt, geven mensen je vaak allerlei soorten meningen en advies. Zo zitten mensen nou eenmaal in elkaar. Maar wanneer je je opties beter bekijkt en op zoek gaat naar effectieve en veilige zorg, kunnen geruchten of verkeerde informatie onnodige stress of zelfs slechte beslissingen teweegbrengen. Laat geruchten of mythen geen invloed hebben op de kwaliteit van de zorg die je ontvangt. Lees verder om de feiten over chiropractische zorg beter te begrijpen.

 

Mythe # 1: chiropractors kraken je botten

Een aanpassing is de meest gebruikelijke vorm van behandeling door chiropractors in de klinische praktijk. Ook wel bekend als spinale manipulatieve therapie is een aanpassing een niet-invasieve, manuele procedure die door een ervaren beoefenaar wordt toegepast op disfunctionele spinale gewrichten of een niet-functionele extremiteit. Het primaire doel is om de pijn te verminderen en de functie te herstellen door gebieden met verminderde beweging in de gewrichten en de omliggende weefsels te behandelen en de stijfheid van de spieren of spasmen te verminderen. Het hoorbare geluid dat soms optreedt tijdens een aanpassing, wordt veroorzaakt door de kleine opening van de verbindingsruimte en het vrijkomen van gas in die ruimte.

 

Mythe # 2: als je eenmaal naar de chiropractor gaat, zul je altijd moeten blijven gaan

Jouw chiropractor zal op basis van jouw specifieke diagnose aanbevelingen doen voor jouw behandeling/plan. Regelmatige aanpassingen maken deel uit van een gezonde levensstijl. Oefeningen, houding en voedingsadviezen kunnen ook worden opgenomen om jou te helpen om een gezonde levensstijl te leiden. De keuze om door te gaan is aan jou.

 

Mythe # 3: chiropractors zijn geen echte artsen

In de Verenigde Staten is een chiropractor één van de vijf medewerkers in de gezondheidszorg, die wettelijk het recht hebben om de titel ‘Dokter’ te gebruiken. Een chiropractor wordt beschouwd als een eerstelijns behandelaar – dit betekent dat hij net als jouw huisarts als eerste zorg mag bieden. In de Verenigde Staten moeten ze eerst een undergraduate-programma voltooien en vervolgens bij een geaccrediteerde instelling een Doctor of Chiropractic-programma afronden.

Het Doctor of Chiropractic-programma duurt 4 – 6 jaar na een bachelor-programma en omvat ten minste 4.200 uur gespecialiseerde klinische training. Na afronding van het programma (inclusief de vakken anatomie, fysiologie, biomechanica, toxische farmacologie, microbiologie, neurologie, voeding, radiologie en klinische wetenschappen die specifiek betrekking heeft op de diagnose) moeten chiropractors voor zowel het National als de Provincial Board examens slagen om in aanmerking te kunnen komen voor een licentie. Om hun licentie te behouden, moet een chiropractor cursussen volgen om up to date te blijven om ervoor te zorgen dat ze over bijgewerkte kennis van de patiëntenzorg beschikken.

 

Mythe # 4: chiropractie is niet goed voor kinderen

Kinderen zijn als ze groeien erg vatbaar voor blessures en ongelukken. Omdat de groei en de ontwikkeling tijdens de eerste paar levensjaren snel plaatsvinden, is het controleren op afwijkingen in deze periode van cruciaal belang voor een gezonde ontwikkeling. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die onder controle staan van een chiropractor minder verkoudheden en infecties hebben en, als ze ziek worden, de symptomen niet zo lang duren! Chiropractie is vooral belangrijk voor jonge atleten, die deelnemen aan contact- of recreatieve sporten. Kleine bulten en blauwe plekken moeten altijd goed worden bonderzocht, zodat ze later in het leven niet leiden tot verdere pijn en disfunctie. Chiropractie zorgt ervoor dat kinderen goed kunnen groeien, een betere zenuwfunctie hebben en een gezonde ontwikkeling doormaken.

 

Mythe # 5: chiropractie is alleen effectief tegen rugpijn

Chiropractors zijn opgeleid om voor alle gewrichten in jouw lichaam te zorgen. Rugpijn en hernia zijn de meest voorkomende reden voor bezoeken aan de chiropractor, op de voet gevolgd door nek- en hoofdpijn. Mensen met aandoeningen zoals tendinopathieën, artrose, ligamentische verstuikingen en chronische pijnsyndromen profiteren allemaal van chiropractische zorg en het is meestal de geschikte eerste behandeling.

 

Mythe # 6: chiropractische zorg is duur

Patiënten die langdurige zorg hebben gehad en de chiropractie in hun levensstijl hebben opgenomen, weten dat dit de kwaliteit van leven verbetert. Onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten die lange tijd chiropractische zorg kregen, hun gezondheid als uitstekend beschouwden, dat ze minder medicijnen nodig hadden en minder chronische aandoeningen hadden, die met de veroudering gepaard gaan. Chiropractische zorg wordt meestal gedekt door uitgebreide zorgverzekeringspolissen! Patiënten die de gezondheidsvoordelen van chiropractische zorg hebben ervaren, kennen de waarde van de behandeling bij het verbeteren van hun algehele gezondheid.

 

Mythe # 7: aanpassingen zijn pijnlijk

Meestal doet een spinale aanpassing helemaal geen pijn. In feite voelen de meeste patiënten juist grote opluchting na het ontvangen ervan. In sommige gevallen, zoals bij een acuut letsel, kan het ‘ongemakkelijk’ aanvoelen, zoals het kortstondig indrukken van een kneuzing of als het gevoel van pijnlijke spieren na een training. Na verloop van tijd voelen de meeste mensen, terwijl je zenuwstelsel de effecten van de aanpassingen integreert, een grote opluchting. Dit is de reden waarom veel mensen chiropractie een belangrijk onderdeel van hun gezonde levensstijl maken.

 

Mythe # 8: aanpassingen aan de nek kunnen een beroerte veroorzaken

De waarheid is dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat er een verhoogd risico op een ernstige gebeurtenis na een chiropractische aanpassing is. Huidig onderzoek suggereert dat de kans op een beroerte na een chiropractische aanpassing ongeveer 1 op 8 miljoen is. Onderzoek naar de veiligheid van chiropractische zorg in vergelijking met andere vormen van gezondheidszorg heeft aangetoond dat er geen aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico op het krijgen van een beroerte na chiropractische zorg.

 

Mythe # 9: er is geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt

Onderzoeken, die in de afgelopen jaren zijn voltooid, hebben de positieve voordelen van chiropractische zorg, waaronder minder pijn en algemeen welzijn, bewezen. Chiropractische zorg heeft ten opzichte van het gebruik van medicijnen voor het omgaan met nek- en rugklachten gunstige resultaten aangetoond. De ICL (Index to Chiropractic Literature) is een toegangspoort tot de literatuur, die is gepubliceerd over chiropractie en manuele geneeskunde. Het biedt de meest recente beschikbare literatuur. Als je specifieke vragen hebt, vraag het dan aan jouw chiropractor!

 

Mythe #10: Ik kan mijn rug zelf kraken

Een juiste positionering is essentieel voor een chiropractische aanpassing. Een chiropractische aanpassing wordt gedaan om disfunctionele gewrichtsbeweging te herstellen. Wanneer je jezelf probeert aan te passen, kan elk gewricht dat kan bewegen een geluid bereiken, waardoor de meeste mensen denken dat hun zelfmanipulatie succesvol was, maar dit betekent niet dat je ook de juiste beweging in de juiste verbinding hebt hersteld. Met behulp van specifieke aanpassingen kunnen chiropractors de beweging van het gewricht herstellen, de functie verbeteren en blijvende verlichting bieden.

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.