Onderzoek toont aan waarom we als we ouder worden moeite hebben om een goede nachtrust te krijgen
Nieuw onderzoek heeft de manier geïdentificeerd waarop leeftijd het vermogen van de circadiane klok bij zoogdieren om zichzelf opnieuw in te stellen bij blootstelling aan licht, heeft verstoord tot slaappatronen en daaruit voortvloeiende bedreigingen voor het welzijn.
Onderzoekers, geleid door een neurofysioloog van de Universiteit van Kent, ontdekten dat veroudering resulteert in een significante vermindering van de gevoeligheid voor licht in het deel van de hersenen dat circadiane ritmen regelt, bekend als de suprachiasmatische kern (SCN).
De doorbraak kan helpen bij het richten van behandelingen die erop gericht zijn zowel fysiologische als gedragsmatige circadiane klokherstel bij oudere mensen te verbeteren.
Dr. Gurprit Lall, van Medway School of Pharmacy van de universiteit en de andere leden van het onderzoeksteam verkenden veranderingen in een van de paden in het deel van het brein dat de circadiane ritmen regelt. Ze vonden dat een glutamaatreceptor (NMDA), gebruikt om lichtinformatie door te geven, minder effectief werd bij het resetten van de circadiane klok als onderdeel van het verouderingsproces.
Deze structurele verandering in de glutamaatreceptor was verantwoordelijk voor de waargenomen daling van de lichtrespons. Een subeenheid van de NMDA-receptor vertoonde een duidelijke afname van de aanwezigheid bij oudere zoogdieren, wat wijst op een leeftijdsgebonden verandering in de structurele configuratie.
In het onderzoek werd geconcludeerd dat de ouder wordende SCN lijdt aan een structurele reorganisatie van zijn lichtontvangende componenten; wat uiteindelijk de functie ervan schaadt bij het instellen en behouden van een stabiel circadiaans ritme.
Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.