Ons lichaam is een gecompliceerde machine die is opgebouwd uit complexe systemen. Een van de vele dingen die een kink in de kabel kunnen veroorzaken, is een ontsteking. Een ontsteking is op zich niet per se slecht; het is de natuurlijke reactie van het lichaam op verwonding of infectie. Je bent waarschijnlijk bekend met ontstekingen, als je ooit een knie hebt verstuikt, een muggenbeet hebt gehad, een wond hebt opgelopen of een medische ingreep hebt ondergaan.

Maar er is natuurlijk ook een keerzijde. Chronische ontstekingen kunnen bijdragen aan tal van ernstige problemen: reumatoïde artritis, hartaandoeningen, kanker en sepsis, om er maar een paar voorbeelden te noemen. Het goede nieuws is dat er bepaalde kruiden zijn die we kunnen consumeren en waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen verminderen. Variatie is misschien het kruid van het leven, maar vele kruiden kunnen je leven verbeteren en mogelijk zelfs verlengen!

 

 

Kaneel

Ja, deze veel voorkomende smaakversterker is gemaakt van de gedroogde binnen bast van de Cinnamomum Verum -boom en kan ontstekingen helpen bestrijden! Strooi een beetje in je warme cider of warme chocolademelk of voeg een beetje toe aan een hartig gerecht voor een vleugje zoetheid.

Gember

Deze pittige wortel heeft, nou ja, “wortels” in een groot aantal medicinale toepassingen, zowel oud als modern. Je kunt het in meerdere vormen vinden (vers, in poedervorm, gekonfijt, enz.), en – je raadt het al – het kan helpen om ontstekingen te verminderen.

Chilipepers

Het lijkt enigszins contra-intuïtief dat iets dat een gevoel van warmte veroorzaakt, ontstekingen kan verminderen . Het geheim zit in capsaïcinoïden, dezelfde verbindingen die chilipepers hun warmte geven . (Hé… wie zijn wij om de wetenschap tegen te spreken?)

Saffraan

Het klopt dat saffraan de duurste kruid ter wereld is. Echter zijn de indrukwekkende eigenschappen niet mis! Saffraan bevat een indrukwekkende verscheidenheid aan plantaardige stoffen. Deze werken als antioxidanten – moleculen die je cellen beschermen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress. Onderzoek toont aan dat het kan helpen om je humeur, geheugen en leervermogen te verbeteren en je hersencellen te beschermen tegen oxidatieve stress.

Blend ‘em up!

Aangezien de tot nu toe genoemde kruiden – samen met andere – van zichzelf ontstekingsremmende eigenschappen hebben, is het dan niet logisch dat je ze zou kunnen combineren voor een nog groter effect? Een studie gepubliceerd in The Journal of Nutrition lijkt in die richting te wijzen. Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereren de resultaten dat een combinatie van kruiden effectiever is dan welke individuele specerij dan ook bij het verminderen van ontstekingen. Met andere woorden, het is een goed (en smakelijk) idee om meerdere kruiden tegelijk te combineren!

‘’Medicijnen’’ om van te watertanden

Is het niet fijn om te weten dat er enkele “medicijnen” zijn die niet alleen uw maaltijd kunnen verbeteren, maar ook uw leven? Op je volgende reis naar de supermarkt, ga je naar het kruidenpad of groentepad of bestel je je kruiden zoals saffraanpoeder online. Neem geen genoegen met een saai leven – maak de boel wat spannender!

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.