Veelgestelde vragen

Wat is het vertebrale subluxatie complex (vertebrale verplaatsing)?

Dit is een veel voorkomende aandoening. Chiropractors noemen dit het vertebrale subluxatie complex of gewoon kortweg een subluxatie. De chiropractische benadering om tot een betere gezondheid te komen is om de spinale structuur en functie te helpen normaliseren, het verbeteren van de integriteit van het zenuwstelsel en je lichaam zichzelf op een natuurlijke manier te laten genezen.

Het degeneratieproces van de schijven of de gewrichten kan overal plaatsvinden in de wervelkolom of in elk ander gewricht van het lichaam. In feite noemen we dit subluxatie degeneratie omdat de oorzaak van het subluxatie complex in de tussenwervelschijf ligt, elders in het lichaam zouden we dit proces osteo-artrose noemen, wat zoveel betekent als bot en artritis en wat een ontsteking van een gewricht is.

“Als er een trauma of een letsel aan de wervelkolom is, wordt fase één van degeneratie meestal gezien als een verlies of een wijziging van de curve of een verminderd bewegingsbereik. Blijkbaar ziet het lichaam dit slecht functionerende gewricht als een ‘zwakke schakel’ en begint met het deponeren van calcium op de aangrenzende gewrichtsoppervlakken. Het is te vroeg om dit te zien maar het proces is al wel begonnen.

“Met het verstrijken van de tijd én het verwaarlozen van dit probleem in fase twee kan de kalkafzetting duidelijk worden herkend als uitlopers van de botten. Je kunt dit probleem hebben zonder duidelijke symptomen. In dit stadium kan chiropractie dit proces vertragen of voorkomen dat dit erger wordt en andere gebieden van de ruggengraat, die vanwege dit probleem moeten compenseren, helpen.

“Na verloop van nog meer tijd en zonder adequate zorg zullen uiteindelijk de hielspoor en de abnormale benige gezwellen deze twee botten praktisch samensmelten tot een massief blok van mineralen dat de wervelkolom binnenkomt; dit is fase drie.

“In dit stadium is er niet veel dat we kunnen doen, behalve de overige gebieden van de wervelkolom zo gezond mogelijk te houden. Het belangrijkste dat je moet weten is dat dit degeneratieproces het resultaat is van een verkeerde uitlijning, een trauma of een letsel. Het kan met de tijd nog erger worden en kan aanwezig zijn zonder duidelijke symptomen.”

Wat is een beknelde zenuw?

Veel patiënten raadplegen een chiropractor omdat ze denken dat ze een beknelde zenuw hebben. Door de manier waarop de wervelkolom is ontworpen is een abnormale wervelfunctie het gevolg van een fysisch trauma, emotionele spanningen of chemische toxines die de delicate weefsels van het ruggenmerg en de zenuwwortels beïnvloeden. Hoewel de beknelde zenuw (druksterkte laesie) vaak geassocieerd word met de wervelkolom, komt het eigenlijk zelden voor. Onderzoek suggereert dat slechts 10% tot 15% van de wervelkolom gerelateerde problemen worden veroorzaakt door directe druk van het bot op het zenuwweefsel. Dit kan leiden tot gevoelloosheid, een branderig gevoel of een prikkend gevoel. Het komt veel vaker voor dat zenuwen geïrriteerd zijn (faciliterende laesie). Dit wordt veroorzaakt door wrijving of schrapen over het zenuwweefsel, uitrekking door verkromming van de wervelkolom of door irritatie van niet goed functionerende ruggenwervels.

Hoe werkt chiropractie?

Chiropractie werkt door het herstellen van je eigen aangeboren vermogen om gezond te zijn. Bij een goed functionerend zenuwstelsel zijn alle cellen, weefsels en organen van je lichaam in staat om ziekte en een zwakke gezondheid te weerstaan. De chiropractische benadering om tot een betere gezondheid te komen is het opsporen en het verwijderen van interferenties in je natuurlijke gezondheid. Veel voorkomende interferenties aan het zenuwstelsel zijn het niet goed functioneren van de 24 bewegende botten van de wervelkolom. Een verlies van een normale beweging of een positie van deze botten kunnen de functie van het zenuwstelsel irriteren of aantasten. Dit kan de signalen van de zenuwimpulsen die het lichaam aansturen verstoren. Een verbeterde functionering van de wervelkolom gaat vaak gepaard met een beter functioneren van het zenuwstelsel. Je chiropractor kan je helpen om interferenties die nadelige gevolgen hebben voor je algehele gezondheid te verwijderen. Aangezien de zorg die je ontvangt hoofdzakelijk bestaat uit het verbeteren van het functioneren van het zenuwstelsel kan de chiropractie een positief effect hebben op vele lichamelijke aandoeningen die normaliter niet als “rug”-problemen worden beschouwd. De chiropractor van vandaag de dag kijkt naar de onderliggende betrokkenheid van het zenuwstelsel dat de oorzaak van veel gezondheidsproblemen kan zijn.

Wat doet een chiropractor?

Chiropractors helpen bij het herstel van de spinale biomechanica van de wervelkolom en het verbeteren van het functioneren van het zenuwstelsel dat begint met een anamnese. Dit geeft de chiropractor een idee over je gezondheid zoals operaties, ongevallen, de oorsprong van je klachten en andere gegevens die relevant zijn voor je huidige gezondheid. Na het doornemen van de anamnese en het bespreken van je specifieke probleem wordt er een grondig orthopedisch, neurologisch en chiropractisch onderzoek uitgevoerd. Röntgenfoto’s kunnen worden genomen om structurele en functionele problemen aan de wervelkolom te ontdekken. Deze onderzoeken helpen bij het identificeren van de gebieden van waaruit de interferenties voortvloeien en waar het zenuwstelsel tekortschiet. De bevindingen van deze onderzoeken worden toegelicht en dan kan er een plan van chiropractische aanpassingen worden aanbevolen. De voortgang wordt gevolgd met een periodiek heronderzoek. Aangezien het woord “arts” komt van het Latijnse woord “leraar” heeft hij of zij, ongeacht je specifieke behandeling, een sterke betrokkenheid met de klachtgerelateerde informatieverstrekking aan de patiënt.

Welke opleiding krijgt een chiropractor?

De hedendaagse chiropractor is goed opgeleid. De wetenschap van de chiropractie vereist een bijzondere nadruk op anatomie, fysiologie, pathologie, neurologie, biomechanica en röntgenfoto’s, aanpassingen aan de wervelkolom en aanverwante onderwerpen. Dit veeleisende curriculum bereidt de chiropractor voor op het lokaliseren en corrigeren van het tussenwervelschijf subluxatie complex en om te helpen bij het corrigeren van het disfunctioneren van het zenuwstelsel. Om af te kunnen studeren met een diploma in de chiropractie moet elke kandidaat het veeleisende National Board Examination passeren. Hierna kan een chiropractor zich aanmelden bij een overheids- of professioneel bureau voor vergunningen en slagen voor een nog moeilijkere test. Pas dan heeft de chiropractor het privilege om zijn praktijk uit te mogen oefenen. De bijscholing van een chiropractor eindigt nooit. Chiropractors volgen postdoctorale cursussen voor het verlengen van licenties en om op de hoogte te blijven van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken. Na de undergraduate studie heeft een chiropractor vandaag de dag een extra vierjarig curriculum van meer dan 4.500 college-uren in de gezondheidswetenschappen gevolgd.

Wat is een aanpassing (vergelijkbaar met manipulatie)?

Een chiropractische aanpassing is de kunst van het gebruik van een specifieke kracht in een precieze richting, toegepast op een gewricht dat gefixeerd is, “opgesloten”, of niet goed kan bewegen. Dit geeft beweging aan het gewricht om de botten te helpen geleidelijk terug te keren naar een meer normale positie en beweging. Het doel van deze veilige en natuurlijke methode is voor een beter functioneren van de wervelkolom, het zenuwstelsel en een betere gezondheid. Er zijn vele manieren om de wervelkolom aan te passen. Meestal gebeurt dit met de handen van de chiropractor of met een speciaal ontworpen instrument om een korte en zeer nauwkeurige impuls te leveren. Sommige methoden zijn snel toe te passen terwijl anderen een langzame en constante druk nodig hebben. Na jaren van training en klinische ervaring wordt elke chiropractor zeer bedreven in het toepassen van een verscheidenheid aan aanpassingen. Er zijn honderden manieren om de wervelkolom aan te passen.

Is chiropractische zorg veilig?

Volgens de overheid van Nieuw-Zeeland is de chiropractische zorg “opmerkelijk veilig.” De chiropractie staat bekend om haar uitstekende veiligheid. Het is het resultaat van een voorzichtige benadering van de gezondheid die invasieve procedures of verslavende medicijnen vermijdt. Een grondige anamnese en onderzoek helpen de gebieden van de wervelkolom die worden aangetast door een interferentie van het zenuwstelsel bloot te leggen. Deze informatie zal worden gebruikt om te bepalen wat de beste zorg is voor elke patiënt. Chiropractische zorg is een natuurlijke benadering die bewezen is veilig en effectief te zijn om tot een betere gezondheid te komen. De chiropractische zorg is veiliger dan een rugoperatie, het gebruik van spierverslappers of zelfs van een gewone aspirine!

Waarom hebben kinderen chiropractische zorg nodig?

Schade kan al beginnen bij de geboorte. Het opsporen op een vroege leeftijd van problemen met de wervelkolom kan problemen helpen voorkomen bij volwassenen. Tegen de tijd dat sommige volwassenen een arts of een chiropractor raadplegen is er al jaren van spinale schade ontstaan. Dit maakt het moeilijk om de onmiddellijke resultaten te krijgen die de meeste patiënten willen. Veel van de problemen bij volwassenen beginnen bij de geboorte.

DE LEVENSSTIJLEN VANDAAG DE DAG KUNNEN VEEL VOORDEEL HEBBEN VAN CHIROPRACTISCHE ZORG.

Zelfs de zogenaamde “normale” geboorten kunnen een onzichtbare schade aan de structuur en de functie van de jonge ruggengraat van een pasgeborene veroorzaken. Spieren die de wervelkolom ondersteunen passen zich aan en ondersteunen de wervelkolom op een verkeerde manier. Als er na jaren van verwaarlozing iets gebeurt, dat het aanpassingsvermogen van het lichaam overschrijdt, kunnen zich duidelijke symptomen ontwikkelen. Terwijl je gezondheidsklacht nieuw kan lijken, kan het onderliggende probleem al jaren aanwezig zijn. Eén van de belangrijkste doelstellingen van je chiropractor is om het verminderde zenuwstelsel door de normale beweging of positie van de individuele wervels te herstellen. Kinderen reageren hierop meestal snel. Toch kunnen al lang bestaande problemen met de wervelkolom bij volwassenen moeilijk volledig te corrigeren zijn en kunnen maanden of zelfs jaren regelmatige chiropractische zorg nodig hebben. De onderliggende spieren en zachte weefselschade kan voortdurende zorg nodig hebben, zelfs lang nadat de symptomen verdwenen zijn. Het overslaan van afspraken of het voortijdig stopzetten van de zorg kan tot een terugval lijden. Dat is waarom veel patiënten ervoor kiezen om regelmatig de chiropractor te bezoeken om hun vooruitgang te behouden. Hoelang je wilt profiteren van de chiropractische zorg is jouw besluit. Hoe sneller je met de chiropractische zorg begint, hoe eerder een spinaal defect kan worden gedetecteerd, verminderd en problemen in de toekomst kunnen worden vermeden. Begin vandaag nog!

Veel problemen met de wervelkolom bij volwassen begonnen met traumatische geboorten en werden verwaarloosd totdat er duidelijke symptomen waren. Door herhaalde chiropractische aanpassingen begint het langzame proces van het aanpassen van de ondersteunende spieren aan je wervelkolom. Voor optimale resultaten moet je beginnen met een grondig chiropractisch onderzoek. Degenen met een actieve levensstijl hebben vaak baat bij regelmatige chiropractische zorg.

Een trauma aan de wervelkolom kan al optreden bij de geboorte, vele ouders laten hun pasgeboren kind controleren op het tussenwervelschijf subluxatie complex. Later kan het leren lopen, het leren fietsen en andere jeugdactiviteiten leiden tot problemen met de wervelkolom. Terwijl een pleister en enkele troostende woorden een geschaafde knie kunnen verhelpen is een onzichtbare schade aan de wervelkolom van het kind het unieke domein van een chiropractor.

Veel klachten omtrent de gezondheid van kinderen die worden afgeschoven als “groeipijnen” kunnen vaak worden herleidt naar de wervelkolom. Een regelmatig bezoek aan de chiropractor kan helpen deze problemen te identificeren en de klachten die je bij volwassenen ziet te voorkomen. Uiteraard zijn de chiropractische aanpassingsprocedures voor een kind ter behandeling van de wervelkolom aangepast. De meeste ouders melden dat hun kinderen baat hebben bij de chiropractische correcties en dat ze gezonder lijken dan andere kinderen. Chiropractie heeft aangetoond te kunnen helpen bij scoliose en vele andere zogenaamde “normale” jeugdgezondheidsproblemen.

Hoelang heb ik chiropractische zorg nodig?

Problemen met de wervelkolom die al vanaf de vroege kinderjaren zijn verwaarloosd kunnen voor het optimaal functioneren van de wervelkolom voortdurende ondersteunende zorg nodig hebben. Deze lang aanhoudende problemen gaan vaak gepaard met spierzwakte, schade aan de zachte weefsels en degeneratieve veranderingen aan de wervelkolom. De meeste patiënten vinden dat de periodieke controles bij de chiropractor helpen om hen in topvorm te houden. Mensen die actief zijn, een baan hebben die stressvol is of goed in vorm willen blijven, vinden een preventief bezoek ook erg nuttig voor het behoud van een goede gezondheid. Sommige patiënten zoeken alleen hulp bij een chiropractor wanneer hun pijn ondraaglijk wordt. Hoewel deze stijl van “crisisbeheer” meestal kostbaar en tijdrovend is, staat onze praktijk altijd klaar om alle patiënten te helpen, ongeacht hun gezondheidsdoelen. Hoelang je wilt profiteren van chiropractische zorg is natuurlijk altijd aan jou. Periodieke chiropractie controles zijn net zoals het poetsen en het flossen, het krijgen van regelmatige lichaamsbeweging en het eten van gezond voedsel, een onderdeel van een gezonde levensstijl. Vraag het aan je chiropractor, want wij zetten ons graag in om de patiënt voor te lichten.

Chiropractische behandelingen zijn zinvol voor: hoofdpijn, migraine, nekpijn, rugpijn, sportblessures, astma, ADHD, autisme, Carpaal Tunnel Syndroom, artritis, hernia, fibromyalgie, Forward Head Posture, Parkinson, scoliose, tenniselleboog, kniepijn Frozen Schoulder Syndroom, stress, zwangerschap en rugpijn, evenwichtsproblemen, heupjicht, gevoelloosheid bij kinderen of bij pijn in de arm, het been, de hand, de voet, de schouder en de heup.

Wordt een chiropractische behandeling vergoed?

Bijna alle zorgverzekeraars hebben chiropractie in hun (aanvullende) pakket opgenomen. De hoogte van de vergoedingen loopt echter sterk uiteen. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden of kijk op onze vergoedingenoverzicht.

Wat is het verschil tussen chiropractie, manuele therapie en fysiotherapie?

Een veelgestelde vraag met een korte uiteenzetting. Een fysiotherapeut werkt op de spieren, een manueel therapeut op de wervels, en een chiropractor op de gewrichten en wervels, spieren en zenuwstelsel. Een chiropractor is géén kraker, maar een specialist op het gebied van het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel. Een chiropractor mag en kan zelf een diagnose vaststellen. Hij is opgeleid om zelf röntgenfoto’s te maken en te beoordelen. Chiropractors hebben een 6 jaar universitaire opleiding achter de rug. Een manuele therapeut heeft een vierjarige HBO opleiding tot fysiotherapeut voltooid en daarna een deeltijdse studie tot manueel therapeut. Bij de behandeling maakt de chiropractor gebruik van snelle, korte correcties en diverse andere technieken. Een chiropractor zal bij elke klacht naar het gehele lichaam kijken en niet alleen het pijngebied behandelen. De manueel therapeut maakt gebruik van drukcorrecties en daarnaast fysiotherapeutische behandelmethoden.

Is een verwijzing van de huisarts nodig?

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Wel verwijzen steeds meer huisartsen door naar de chiropractor.

Kan ik ook behandeld worden als ik zwanger ben?

Ja, van de eerste tot en met de laatste dag van de zwangerschap.

Chiropractors kunnen u van onnodige pijnen verlossen door middel van specifieke behandeltechnieken. Het behandelen van zwangere vrouwen en baby’s is een specialisatie binnen de Chiropractie.

Is het zinvol om de wervelkolom te laten controleren ter preventie van klachten?

Ja. In de meeste gevallen bouwen problemen zich langzaam op. Als het lichaam de problemen niet meer kan opvangen ontstaan er klachten. Het lijkt dan alsof die er opeens zijn, maar het lichaam geeft alleen de grens aan. Met preventieve controle kunnen aankomende problemen in veel gevallen tijdig ontdekt en hersteld worden, hetgeen in een later stadium klachten voorkomt. Voorkomen is beter dan genezen.

Is de behandeling pijnlijk?

Nee. De correcties van de wervelkolom zijn normaal gesproken niet pijnlijk.

De behandeling kan wel eens vervelend zijn als de klachten zeer acuut zijn. Ook de behandeling van de betreffende spieren kan dan vervelend zijn. Als het pijnlijk is moet de patiënt dit altijd melden. De chiropractor kan dan besluiten om de behandeling aan te passen.

Hoeveel behandelingen heb je nodig?

Het aantal behandelingen dat nodig is wisselt per patiënt en is afhankelijk van verschillende factoren, o.a. leeftijd, fysieke gesteldheid, aard van de klacht en duur van de klacht. In het algemeen moet er binnen de eerste vijf behandelingen wel een duidelijke verandering optreden. Daarna wordt opnieuw geëvalueerd hoe lang en hoe vaak behandeling nodig is. Zodra het beter gaat wordt de behandelfrequentie afgebouwd.

Mag ik gewoon alles doen en sporten na een behandeling?

We raden u aan het na de behandeling ongeveer 24 uur rustig aan te doen en veel water te drinken. Het lichaam is immers bezig met het verwerken van de behandeling, dat neemt even tijd. Vermijd: sporten, buk-, draai-, en strekbewegingen (b.v. stofzuigen, ramen lappen, vegen) en zware boodschappen dragen. Mocht u nog vragen hebben over bepaalde bewegingen, sporten, hobby’s etc. dan kunt u deze altijd met de chiropractor doornemen.

Wat betekent chiropractie?

Het woord is afgeleid van de Griekse woorden cheir en prâssein, die respectievelijk hand en beoefenen betekenen. Chiropractie betekent met andere woorden, met de hand uitvoeren.

Waardoor wordt het “krakende” geluid tijdens de correctie veroorzaakt?

Het “krakende” geluid wordt veroorzaakt door een drukverschil in de gewrichtsvloeistof wanneer een gewricht in beweging wordt gezet. Er ontstaat een onderdruk in het gewricht. Dit gebeurt soms ook spontaan, bijvoorbeeld in het kniegewricht of in de voeten. Hetzelfde effect treedt op wanneer een kurk van een champagnefles wordt getrokken.

Waarvoor staat de afkorting D.C.?

Het staat voor Doctor of Chiropractic. Deze titel krijg je alleen na het afronden van de zes jarige academische studie in chiropractie.

Staat uw vraag er niet bij? Of wilt u meer weten over chiropractie? Ga da naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.