Je hebt wat onderzoek gedaan, je hebt met vrienden gepraat en nu ben je er klaar voor om deze stap te nemen. Je gaat voor de eerste keer op bezoek bij een chiropractor. En ongeacht hoe goed je ook op dit moment bent voorbereid – en misschien wel honderden getuigenissen van anderen hebt gelezen, die zich afvroegen waarom ze zo lang hadden gewacht – kan angst voor het onbekende je toch nog steeds zenuwachtig maken.

Hier zijn op basis van de ervaringen van anderen een aantal punten, die je kunnen helpen om een goed overzicht te krijgen. Ontspan je, je bent in goede handen!

  • Het zal je misschien verbazen op hoeveel manieren dit bezoek op een bezoekje aan de huisarts lijkt. Een chiropractor heeft jouw verzekeringspas nodig, controleert jouw persoonlijke gegevens, vraagt naar de medische geschiedenis en vraagt je ook om een lijst met alle medicijnen (op recept en zonder recept), die je nu gebruikt, in te vullen. Zorg ervoor dat je de nodige informatie meeneemt want het is gemakkelijker om je te herinneren in welk jaar je aan je amandelen bent geholpen als je niet in de praktijk bent en zorg er later ook voor dat je de informatie over je chiropractische zorg deelt met jouw huisarts. Zorg er tot slot voor dat je comfortabele, ruimvallende kleding draagt, die volledige bewegingsvrijheid mogelijk maakt.
  • Maar er zijn natuurlijk ook enkele verschillen. Terwijl je de reden van je bezoek bespreekt en de chiropractor de probleemgebieden grondig onderzoekt, zul je op basis daarvan een behandelplan krijgen. Chiropractische zorg wordt zelden in één bezoek voltooid want de meeste behandelingen beginnen met een reeks afspraken en in de loop van de tijd, als het lichaam eraan gewend raakt, zal de frequentie van de afspraken afnemen. En omdat de chiropractors van tegenwoordig zijn getraind in verschillende disciplines die complementair zijn aan de aanpassingen zoals lichaamsbeweging, voedings- en levensstijlveranderingen, zul je waarschijnlijk ook horen hoe je het meeste kunt halen uit de behandeling in de praktijk. Beschouw het als het recept van de chiropractor, want hoewel ze je geen medicijnen voorschrijven, suggereren ze wel dingen die je thuis en op de werkplek kunt doen om je genezing te versnellen.
  • Als er bij het eerste bezoek een aanpassing wordt uitgevoerd, waarbij de chiropractor iets uitlijnt en alles daarna weer voorzichtig op zijn plaats zet, wees dan voorbereid op een zachte ‘krak’. Het is eigenlijk het vrijkomen van luchtbellen, die vastzitten in de vloeistof rondom je gewrichten. Als je je op enig moment tijdens de behandeling ongemakkelijk voelt, vertel dit dan aan je chiropractor. Nogmaals, communicatie is hier het belangrijkste!
  • Wat kun je verwachten als het allemaal voorbij is? Veel patiënten beschrijven een gevoel van opluchting, zelfs op plaatsen waar ze voorheen eigenlijk nooit eerder klachten hebben gehad. Sommigen zullen misschien rond de behandelde gebieden wat gevoeligheid ervaren en dit kan, indien nodig, worden behandeld met ijs. Onderzoeken tonen aan dat er een zeer laag risico op blijvende klachten is, maar als klachten toch langer dan een dag blijven aanhouden, bel dan naar de praktijk voor meer informatie.

En wanneer je zelf de vele voordelen van chiropractische zorg ervaart, laat anderen dan weten dat dit voor hen ook mogelijk is. Laat angst voor het onbekende jou en je geliefden niet weerhouden om gebruik te maken van een optie zonder een chirurgische ingreep en zonder het gebruik van medicatie om de pijn te behandelen.

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.