Y-strap behandeling chiropractie

 

Bij een chiropractische aanpassing worden de wervelkolom en soms andere delen van het lichaam handmatig gemanipuleerd om een verscheidenheid aan symptomen van uw lichaam te verlichten .
De meeste chiropractische aanpassingstechnieken worden uitgevoerd met behulp van hands-on manipulatie. De chiropractor gebruikt zijn/haar handen om de technieken uit te voeren. Sommige manipulaties kunnen ook worden gedaan met behulp van gespecialiseerde hulpmiddelen. De MTA-riem (Manual Traction Adjuster) is een chiropractisch hulpmiddel dat kan worden gebruikt om de wervels van de wervelkolom in verschillende mate te decomprimeren.

Wat is een MTA-band?

De MTA-riem, ook bekend als de y-as-tractieriem, is een hulpmiddel voor chiropractische decompressie. De MTA-band werkt om de wervels te decomprimeren door de wervelkolom voorzichtig te strekken. Zo werkt het apparaat:

  1. De onderkant van de MTA-riem is vastgemaakt rond de achterkant van het hoofd van de persoon, stevig aan de basis van de schedel.
  2. De riem is in het midden vastgezet, waardoor een Y-vorm ontstaat aan het bovenste gedeelte van de riem die naar het handvat leidt.
  3. De chiropractor grijpt het handvat met beide handen vast en plaatst de riem omhoog en weg van het lichaam van de persoon.
  4. De riem wordt voorzichtig maar stevig van het lichaam van de persoon weggetrokken om de wervelkolom te decomprimeren.
  5. In de meeste gevallen kan een zachte ruk ook worden gebruikt om de wervelgewrichten verder te “kraken” en te decomprimeren.

Waar wordt de MTA-band voor gebruikt?

De MTA-band is een van de vele hulpmiddelen die chiropractoren kunnen gebruiken om de wervelkolom te manipuleren. Thomas Nowak, DC, chiropractor bij American Chiropractic, legt uit waarom de MTA-band zou kunnen worden gebruikt.

“Het biedt een decompressieve stijlaanpassing”, legde hij uit. Spinale decompressie, die kan worden uitgevoerd met behulp van verschillende methoden, zoals spinale tractie, kan de druk op de wervelkolom helpen verlichten en de symptomen van onderliggende aandoeningen verminderen.

Terwijl veel chiropractische aanpassingen van het hele lichaam plaatsvinden langs de X-, Y- en Z-assen van het lichaam, richt de Y-riem zich alleen op het aanpassen van de wervelkolom langs de Y-as. Thomas Nowak en zijn team vinden de MTA-riem zeer effectief voor aanpassingen langs deze specifieke as, omdat “de MTA-riem is ontworpen voor de Y-as liggende aanpassingen.”

Dus, wat zijn de voordelen van het gebruik van de MTA-riem in plaats van alleen de handen te gebruiken om de wervelkolom aan te passen en te decomprimeren?

“Het voordeel is dat de aanpassing in de Y-as wordt gedaan, dus er is een effectievere decompressie van de wervelkolomstructuren en langs het ruggenmerg”, legt hij uit. “Sommige mensen houden niet van de rotatieaanpassing die met de hand wordt gedaan, dus de rechte tractiedecompressie van de MTA-riem heeft voor sommige mensen meer de voorkeur.”

“Er wordt vaak een extra ruk gegeven, als de chiropractor het nodig vindt, om dat beetje extra los te laten aan de gewrichten”, zegt hij. “De agressieve stijl die mensen op YouTube zien, is niet nodig. De ”release” gebeurt vaak in verschillende mate, zodat de kracht voor de ”release” van persoon tot persoon afhangt vanwege verschillende spinale spanningen.

Spinale decompressietherapie wordt meestal uitgevoerd door tractie-apparaten van de wervelkolom. Gezien de effectiviteit van dit type therapie voor mensen met chronische lumbale discopathie, kunnen chiropractoren extra voordelen ondervinden bij het uitvoeren van spinale decompressie met MTA-band.

De resultaten van verschillende onderzoeken geven aan dat deze techniek een positief effect kan hebben op pijn, mobiliteit en kracht in het hele lichaam.

 

Zijn MTA-band aanpassingen veilig?

Bij gebruik door een gediplomeerd beoefenaar met uitgebreide training in chiropractische zorg, kan de MTA-band een veilig en effectief hulpmiddel zijn voor decompressie van de wervelkolom.
De veiligheid van deze techniek hangt ook af van de patiënt en of het veilig is om dit soort procedures te ondergaan. De patiënten worden zorgvuldig geobserveerd en onderzocht om er zeker van te zijn dat de MTA-band een veilige optie voor hen is.
In tegenstelling tot andere vormen van manipulatie van de wervelkolom, richt de MTA-band zich uitsluitend op de Y-as van het lichaam, waardoor het risico op letsel door rotatie-aanpassingen mogelijk wordt verminderd.

Vragen over een y-strap behandeling of onze chiropractische zorg in het algemeen? Bel ons op telefoonnummer 070 666 7777, stuur ons een e-mail naar info@americanchiro.nl of gebruik het online contactformulier. Dan nemen we snel contact met u op.