Lage rugpijn kan een ernstig probleem zijn wanneer je in verwachting bent. Een recente studie toont aan dat 61% van de vrouwen op een gegeven moment tijdens de zwangerschap rugpijn melden.

“Ondanks het feit dat veel vrouwen hier last van hebben, worden veel gevallen van lage rugpijn tijdens de zwangerschap niet gemeld aan vroedvrouwen/gynocologen en/of niet behandeld” publiceerden onderzoekers in het Journal of Midwifery & Women’s Health. Helaas zijn veel conventionele behandelingen voor pijn in de rug (zoals medicijnen, chirurgie of steroïde injecties) geen optie tijdens de zwangerschap. Dus wat moeten vrouwen dan doen aan deze slopende pijn?

 

Zwangerschap en chiropractie

De onderzoekers besloten om gedurende gemiddeld 21,7 dagen de effecten van chiropractische zorg bij 17 vrouwen met lage rugpijn te bestuderen. De intensiteit van de pijn in de rug was 5,9 op een schaal van 10 en het begin van de pijn trad op bij 20,6 weken van de zwangerschap. Voor 28% van de vrouwen was het tijdens de zwangerschap de eerste keer dat ze ooit intense rugklachten ondervonden en 75% zei dat ze voorafgaand aan de zwangerschap geen last van pijn in de onderrug hadden.

Elke deelnemer aan het onderzoek werd behandeld met chiropractische zorg op basis van de specifieke symptomen die de patiënt ervoer. De onderzoekers meldden het volgende:

  • Ongeveer de helft van de vrouwen kwamen uit zichzelf en de andere helft werd doorverwezen door hun verloskundige.
  • De gemiddelde tijd tot klinisch significante pijnverlichting was 4,5 dag, terwijl het bereik van 0 tot 13 dagen na de eerste behandeling lag.
  • Het gemiddelde aantal chiropractische behandelingen dat nodig was om klinisch relevante pijnvermindering te bereiken was 1,8.
  • De pijnniveaus daalden van 5,9 aan het begin van het onderzoek tot 1,5 aan het eind van het onderzoek.
  • De patiënten ontvingen tussen 3 tot 15 behandelingen met een gemiddelde van 5,6.
  • Eén patiënt ondervond geen klinisch significante vermindering van de pijn.
  • Er zijn door de patiënten geen bijwerkingen gemeld.

Dit bevestigt eerdere onderzoeken waaruit bleek dat chiropractie een veilige oplossing biedt voor pijn tijdens je zwangerschap. Uit een studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift Chiropractic and Manual Therapies bleek bijvoorbeeld dat binnen drie maanden na ontvangst van chiropractische behandelingen voor rug- en bekkenproblemen 85% van de zwangere patiënten een significante verbetering van de pijn ervaarden. Een andere studie toonde aan dat chiropractie effectiever was dan de standaard medische zorg voor het verlichten van zwangerschap-gerelateerde pijn in de rug. In beide studies werden er geen ernstige bijwerkingen van de behandeling gemeld.

Chiropractors maken bij behandelingen voor aanstaande moeders gebruik van mildere aanpassingen. Hiernaast hoeven vrouwen zich geen zorgen te maken over de mogelijke gevolgen die pijnstillers kunnen hebben op een groeiende foetus. In plaats daarvan biedt chiropractie een natuurlijke behandeling zonder medicijnen om ervoor te zorgen je zwangerschap zo aangenaam mogelijk verloopt.

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.