5 manieren om meer volle granen in je dieet op te nemen

De overstap maken naar volkoren brood en volkoren pasta, zijn goede manieren om meer ongeraffineerde granen (en de benodigde vezels) aan jouw dieet toe te voegen.

Maar er is nog een lange lijst van heerlijke andere volle granen, die je gedurende de dag aan je maaltijden kunt toevoegen. Omdat zelfs volkoren wordt bewerkt (hoewel dat minder is dan wit meel), zijn sommige van de oudere, minimaal bewerkte granen die terug zijn van weggeweest nog betere keuzes.

Geweldige granen zijn onder andere:

  • Amarant
  • Gerst
  • Bruine rijst
  • Boekweit (kasha)
  • Bulgur
  • Maïsmeel (grutten, polenta)
  • Couscous
  • Spelt
  • Gierst
  • Haver
  • Quinoa
  • Rogge

Havermout is een voor de hand liggende keuze voor het ontbijt. Maar probeer eens staal gesneden haver, dat minder fijn is dan de gerolde haver. Of voeg wat extra pit toe aan je ochtendroutine door grutten of boekweit te koken.

Gekookte gerst kan, naast een smakelijk bijgerecht, ook een stevige toevoeging zijn in je favoriete groentesoep zodat het een goed vullende lunch of avondmaal wordt. Zorg ervoor dat je voldoende gerst bereid zodat je wat overblijft bij je volgende maaltijd over je salade kunt sprenkelen.

Maak van een portie polenta of quinoa-pasta met daarop gebakken groenten een ware maaltijd.

Varieer je favoriete recepten eenvoudigweg door volkoren vervangingen te maken. Gebruik boekweit, gierst, couscous of polenta in plaats van een risotto of een bijgerecht met witte rijst. Welke soort graan je ook gebruikt, meng het met andere ingrediënten in het recept om zo heerlijke smaken te krijgen.

Denk eraan dat, hoewel veel granen maar kort de tijd nodig hebben om te koken, het misschien toch handig is om één of twee keer per week een grotere portie te bereiden. De gekookte granen blijven maximaal 4 dagen goed in de koelkast en kunnen naar eigen inzicht worden gebruikt.

 

Wilt u meer weten over chiropractie? Ga dan naar onze website www.americanchiro.nl of contact ons per email en/of telefoon.